NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Komunikacja »
Nowy Temat Odpowiedz
1 2 »
Przepis na pizze, pizza
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 15:50  
Cytuj
W naszym szalonym miescie pizzeri jest do bulu.
I wcale nie sa rewelacyjne.Rzygać sie chce.
Jedyna fiori jest w miare godna polecenia.
Ale taka pizze można samemu zrobić w domu.
Tanio tak samo,a ja mam metode i nietrzeba pieca do pizzy.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 15:50  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 4899
Dołączył: 5 Paź 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 100%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 15:55  
Cytuj
Miał być przepis na pizzę,a jest opis Twoich problemów gastrycznych.sciana
Po co zakładasz nowy temat,skoro nie masz nic mądrego do powiedzenia?zaklopotany

IM MNIEJ WIESZ, TYM LEPIEJ ŚPISZ. JEŚLI WIĘCEJ WIESZ, GORZEJ ZASYPIASZ, ALE TYM TRUDNIEJ BĘDZIE IM CIEBIE WYDYMAĆ W CZASIE SNU.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 15:57  
Cytuj
Dla takich pajaców jak ty co sie przed kompem onanizują codziennie.

Wystarczy słowo poprosze i podaje przepisik warty wyprobowania.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 16:06  
Cytuj
Napisz przepis. (poproszę)

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 16:32  
Cytuj
Przepis jak przepis podobny do wielu ale jest pewna metoda.

Ciasto:

1/4 kostki drożdzy mieszam z 0,5 szklanki wody lekko cieplej
1 dużą lyżką mąki i 1 łyżką cukru,najlepiej blęderem i odstawiam takie cudo do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce(uwaga naczynie dać większe bo lubi wybuzować).
Do miski wsypuje mąke około 0,4 kg i dodaje 3 łyżki oliwy oraz sól 1 łyżke a następnie wspomniany wcześniej zaczyn i mieszam robiąc ciasto (jeżeli trzeba dodać troche mąki to dodaje aż ciasto jest dobrze zrobione,miętole około 10 min.
Ciasto dziele na bułeczki wielkości-troszke mniejsze jak kajzerka
posypuje mąką i odstawiam na godzinke do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewam na maxa i tu wspomniana metoda.
W piekarniku umieszczam płytkę ceramiczną taką jak sie na podłodze kładzie,
najlepiej żeby był gładka jakias bo lepiej umyć potem.
Ja mam o wymiarach 33/33.Płytka nagrzewa sie z piekarnikiem na maxa.
Ciasto wałkuje na jakiejś deseczce najlepiej płyta pilśniowa 50/50 cm.Grubość zależy od was ,Podsypuje oczywiście mąką żeby się nie przykleiło.
Ciasto gotowe.Nakładam pomidorki z puszki zmiksowanwe z oliwą(kilka łyżek)i 2 ząbki poskiego czosnku,oraz przyprawami(jak kto woli do smaku).Ser żółty na wierzch(najlepiej mozarella lub jakiś inny dobry bo w pizzeriach dają tanie g....o.I na ser co kto lubi.
Czyli składniki.Na koniec troszke sera na wierzch i całą pizzę
delikatnie ze wpomnianej deseczki wsuwam na nagrzana na maxa płytke w piekarniku.Jak piekarnik jest naprawde nagrzany porządnie to wystarcz 6-7 min i pizza gotowa.Ja testowałem normalne grzanie i z termoobiegiem ale całą robotę robi wspomniana płytka ceramiczna.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 16:41  
Cytuj
Jak bardzo wyrasta i jak z twardością ciasta po upieczniu? Jaka mąka?

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 16:46  
Cytuj
Ciasto takie jak z dobrej pizzeri np.Fiori mi tam smakuje a mają piec palony drewnem, który pewnie ma ze 300 stopni.
Naprawdę dużo eksperymentowałem z różnymi przepisami z internetu i polecam ten przepis.
Wypróbuj.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 16:47  
Cytuj
Maka Poznańska tortowa typ 450.Kielce.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 269
Dołączył: 29 Lip 2012r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 20:36  
Cytuj
Moje zdolności kulinarne sa bardzo słabe, zazdroszcze zrobienia samemu domowej pizzy też bym chciała umiech mnie już same drożdże przerażają umiechale fakt z Fiori pizza jest najlepsza i jestem wierna tylko tej pizzeri fakt, że pizze jadam raz na miesiąc bo jakby nie było jest to fast food, ale jak już zamawiam to tylko Fiori umiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 762
Dołączył: 7 Sty 2008r.
Skąd: RST/RNI
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 20:39  
Cytuj
Ja robię tak:


i jest zajebista umiech

Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 20:57  
Cytuj
Gość rzeczywiście ma ciekawe przepisy i ciekawie gotuje.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1759
Dołączył: 17 Kwie 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Marz 2013r. 21:21  
Cytuj
ta pizza smakowicie wyglada umiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 143
Dołączył: 16 Lut 2011r.
Skąd: Lublin
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 09:29  
Cytuj
Wczoraj robiłem.
Mam meeeega trudny przepis.

2 szklanki mąki
10g drożdży
2/3 szklanki letniej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy/oleju
pół łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie w cukrem, dolać do reszty, zagnieść. Jak się śpieszy to nie odstawiać, jak ma się czas to odstawić na 15 min. Udekorować czym się chce, piec 12-14 min w temp. 230*C.

https://www.facebook.com/ZdjeciaWKuchni
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 60
Dołączył: 27 Cze 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 12:37  
Cytuj
Pizza w moim wykonianiu
2 szklanki mąki
10g drożdży
1/2 szklanki mleka
łyżeczka oliwy/oleju
pół łyżeczki soli
Drożdże rozpuszczam w mleku. Do miski wsypuje mąke i rozpuszczone mleko z drożdżami i solą. Wyrabiam ciasto, jak sie odrywa ciasto od reki przykrywam miske i czekam ok 20 min az wyrosnie. Na posmarowana olejem blaszkę rozciągam ciasto. Gdy ciasto jest na całej dugości blaszki samruje całość ketchupem łagodnym a póżnij to kto co woli.

Czas pieczenia 30-40 min w 200 stopniach. Jest pyszna umiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 173
Dołączył: 10 Marz 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 13:28  
Cytuj
No to jeszcze mój przepis smiech2
Ciasto:
1 szklanka ciepłej wody,
2 łyżki oleju,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
50 gr drożdży,
2,5 - 3 szklanki mąki.

Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, następnie wlewam do miski, dodaję olej, cukier, sól. Całość dokładnie mieszam, następnie dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowuję i wykładam na blachę. Na wierzch wedle uznania, czyli co kto lubi. Ja smaruję ciasto sosem pomidorowym, na to cebula, czosnek, kiełbasa, tuńczyk, papryka czy pieczarki - co mam pod ręką i na co akurat mam ochotę. Grubo startym serem żółtym posypuję na samym końcu.

Spróbujcie sami poeksperymentować z przepisami a gwarantuję Wam że już nigdy nie zamówicie żadnej pseudo pizzy z pizzeri, bo Wam nie będzie smakować.
A przy okazji samodzielnie robiąc pizzę wychodzi zdecydowanie taniej i wbrew pozorom szybciej.

Smacznego smiech2

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 16:19  
Cytuj
Jak ktoś lubi miękkie uginające się ciasto po upieczeniu to trzeba dodać więcej drożdży.

Najprościej osiągnąć kształt koła- rozwałkować cienko ciasto, przyłożyć dużą miskę do góry dnem i odciąć nadmiar ciasta nożem.

Banały, ale jak rozmawiam z ludźmi realnie to wielu na to nie wpadło.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 670
Dołączył: 7 Gru 2008r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 17:01  
Cytuj
CYTAT
Ja robię tak:
http://www.youtu(...)w7nm6jJg

i jest zajebista umiech


Ja też robię z tego przepisu. Jest super, chrupiące ciasto, nie ugina się pod ciężarem składników ;)

Dorastając w tym kraju trzeźwiejemy z marzeń - K.Ś.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 118
Dołączył: 25 Marz 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 18:03  
Cytuj
Przepis na pizze:
2,5 szkl mąki
5 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 szkl mleka letniego
6-7 łyżek oleju
Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru+ 1 łyżka mąki+ trochę mleka- wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę+ sól+ olej+ mleko wymieszać drewnianą łyżką, dodać zaczyn i wymieszać już ręką, wyrobić ciasto tak, żeby odchodziło od ręki. Można podsypać mąką jak będzie się bardzo kleić. Odstawić do wyrośnięcia.
Przepis jest od osoby, która pracowała w piekarni i na takim cieście robili pizzerinki i inne podobne.
Ze wszystkich wypróbowanych u nas nr 1. Do tego sos pomidorowy z domowego przecieru z ziołami. Pychaumiech
Z tego ciasta robię też parówki w cieście.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 18:32  
Cytuj
Jeszcze pare przepisów i zrujnujemy stalowowolskie pizzerie.good
Ale taka jest prawda,pizza to nieskomplikowana potrawa a nasze pizzerie mogły by sie lepiej starać.
Dawać np: szynke parmeńską lub chorizo zamiast najtańszej mielonki.
Nie wspomne o dobrej jakości serze żółtym lub innym .
A ceny każdy wie jakie są.
Stalowowolskim Pizzermenom (skrytożercom) mówimy NIE!!!!

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 4899
Dołączył: 5 Paź 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 100%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 19:43  
Cytuj
Jak widzę,tym co jest najważniejsze w życiu wielu osób są pizzerie i kebabownie.potluczony
To jak w "tefałenie 24"transmisje z Watykanu i procesu matki Madzi.
Na okrągło.sciana
Nic dziwnego,skoro monotonna i uboga dieta prowadzi do awitaminozy,a ta np.do choroby beri-beri.zdegustowany

IM MNIEJ WIESZ, TYM LEPIEJ ŚPISZ. JEŚLI WIĘCEJ WIESZ, GORZEJ ZASYPIASZ, ALE TYM TRUDNIEJ BĘDZIE IM CIEBIE WYDYMAĆ W CZASIE SNU.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 20:28  
Cytuj
Jusek kolego. Strzep sobie małego i naprawde udzielaj się gdzie indziej,
jak nic mądrego nie masz do powiedzenia na temat diety oraz jedzenia.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 20:29  
Cytuj
A pozatym nie nakręcaj Tematu.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 21:36  
Cytuj
CYTAT
Jak widzę,tym co jest najważniejsze w życiu wielu osób są pizzerie i kebabownie.potluczony
To jak w \"tefałenie 24\"transmisje z Watykanu i procesu matki Madzi.
Na okrągło.sciana
Nic dziwnego,skoro monotonna i uboga dieta prowadzi do awitaminozy,a ta np.do choroby beri-beri.zdegustowany



Tak. Pizze kebaby i trawniki.

W wielu waszych przepisach nie ma wspominki o tym, że mozzarelle można nałożyć w połowie pieczenia.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 66
Dołączył: 1 Lis 2012r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 60%
ff
Wysłany: 18 Marz 2013r. 22:52  
Cytuj
Zupełnie nie rozumiem, po co odstawiać ciasto do wyrośnięcia, by je później wałkowaćsciana Ciasto formuje się palcami w kształcie koła lub do innej formy, ale wałkować wałkiem ...dziwne? Pracowałem w pizzeri i pierwsze słyszę o "wałkowaniu" ciasta hi:szok:

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Marz 2013r. 11:16  
Cytuj
Materbidy masz rację. Ale wałkowanie to domowy zamiennik profesjonalnego urabiania koła. Jak by w domu robić wszystko tak jak prawdziwa pizza każe to najlepiej jej nie robić bo piekarniki w kuchenkach się do tego nie nadają.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
1 2 »
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Komunikacja »