Moda na superfoods, czyli co drzemie w jedzeniu

Image

Superfoods to dzisiaj prawdziwy żywieniowy hit. Coraz więcej osób sięga po te zdrowe, pożywne i niezwykle bogate w witaminy produkty. Jakie z nich są najpopularniejsze? Poznaj najnowsze trendy z dziedziny zdrowej żywności!

Superfoods – z czym to się je?

Od kilku lat w sieci jest głośno o superfoods. Co to takiego? Tym terminem przyjęło się określać naturalne, nieprzetworzone pożywienie, które zawiera w sobie dużo składników odżywczych. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą jeszcze z lat 90 ubiegłego stulecia, jednak wraz z rozwojem Internetu i wzrostem zainteresowania zdrowym stylem życia – w ostatnim czasie przeżywa okres szczytowej popularności.

Bomba witamin i mikroelementów na talerzu

Substancje odżywcze zawarte w produktach zaliczanych do tej kategorii mają istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu: chronią przed chorobami, działają antyoksydacyjnie, oraz wspomagają profilaktykę chorób serca, osteoporozy czy niektórych rodzajów nowotworów. Włączenie produktów takich jak jagody goji, amarantus, nasiona chia czy zielony jęczmien do naszej diety, nie tylko wpłynie na poprawę naszego samopoczucia, ale także poprawi zdrowie.

Tradycyjne, polskie przysmaki

Wymienione wyżej przykłady super żywności brzmią dla Ciebie egzotycznie? Również wśród naszych rodzimych produktów, możemy spotkać takie, które zasługują na to miano. Jednym z najbardziej znanych, babcinych sposobów na przeziębienie jest spożywanie czosnku. Dzięki zawartym w nim składnikom takim jak: wapń, magnez, związki siarki czy flawanoidy, hamuje rozwój infekcji w organizmie. Do tego jest smaczny. Hitem wśród wegetarian jest jarmuż – prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera beta – karoten, oraz witaminę K, C, witaminy z grupy B, a także wapń, potas, magnez i cynk.

Bakaliowe przekąski – zdrowe i smaczne

Dużo dobrych wartości odżywczych znajdziemy również w bakaliach, które są popularnym dodatkiem nie tylko do ciast i deserów, ale mogą pełnić również rolę zdrowych przekąsek. Wspomniane już wcześniej jagody goi to doskonałe źródło witamin B, C, a także żelaza i fosforu. Migdały pomogą nam dostarczyć organizmowi witaminy: E, B1, B2, PP oraz magnez. Popularne rodzynki są bogate w witaminę B5, potas, fosfor oraz miedź. Włączając je do swojej codziennej diety możesz być pewien, że nawet w zimowych miesiącach zachowasz zdrowie!

Oprócz wyboru konkretnego rodzaju super żywności, warto także zwrócić uwagę na proces w jakim powstają konkretne produkty. Kiszonki z łatwością przygotujemy sami, a jarmuż czy czosnek nie wymagają większej obróbki. Inaczej sprawa się ma z bakaliami. Warto wybierać produkty takiej firmy, która w trakcie produkcji żywności nie pozbawi jej większości ważnych składników odżywczych. Szukasz dobrych i sprawdzonych bakaliowych przekąsek? Znajdziesz je na www.ebakalland.pl!

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =