Składniki niebezpieczne dla zdrowia – gdzie się znajdują?

Image

Żywność jest nieodłączną częścią naszego życia. Niestety kumulują się w niej setki związków, które są toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia. Dla wielu osób może to być drastyczne stwierdzenie, ale taka jest prawda. W obecnych czasach na półkach sklepowych czekają na nas produkty, które są wypełnione szkodliwymi dla zdrowia składnikami. Jest ich tak wiele, że w niektórych przypadkach nie mają one żadnego korzystnego wpływu na zdrowie i jedzenie nie dostarcza wartościowych składników do organizmu. O jakich składnikach trzeba wiedzieć, gdzie one się znajdują i dlaczego należy ich unikać? Czas dowiedzieć się czegoś o niebezpiecznych składnika w żywności.

(Dowiedz się jak działa African Mango)

Jakie składniki w żywności są niebezpieczne?

Jest wiele składników, które obecne są w produktach spożywczych, a mają one negatywny wpływ na pracę ludzkiego organizmu. Wszystkie te substancje można podzielić na trzy grupy:

• Związki chemiczne, które składają się z metali ciężkich, pestycydy, a także antybiotyki, które w największych ilościach znajdują się w mięśnie, a także nawozy.

• Biologiczne to między innymi pasożyty, wirusy, bakterie i grzyby, które znajdują się w produktach spożywczych różnego rodzaju.

• Fizyczne, czy czynniki promieniotwórcze, które wpływają na jakość produktów spożywczych.

Całe szczęście w obecnych czasach przeprowadza się wiele kontroli przy wszystkich produktach spożywczych, a więc do zatruć przed obecność związków z powyższych grup nie dochodzi często, a niebezpieczne preparaty są zazwyczaj szybko wycofane ze sprzedaży. Jednak jeżeli dbamy o swoje zdrowie, to najlepiej mieć dużą świadomość konsumenta i pamiętać o tym, że czynniki ze środowiska mają ogromny wpływ na jakość jedzenia w sklepach.

(Co to jest African Mango?)

Barwniki w żywności

Dla konsumentów liczy się nie tylko to jak smakuje jedzenie, ale również to jak ono wygląda. Dlatego producenci często decydują się na wzbogacanie swoich produktów o barwniki. Przecież jako klienci doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że znacznie częściej decydujemy się na produkty, które wizualnie prezentują się lepiej. Tak więc w wielu produktach pojawiają się tanie w produkcji syntetyczne barwniki. Warto wiedzieć, że wiele z nich nie ma żadnego wpływu na organizm człowieka. Jednak istnieje kilka barwników, których najlepiej unikać. A są to:

• E102
• E110
• E123
• E124
• E127

Badania wykazały, że te barwniki spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do nerwowości, a dla dzieci są one szczególnie niewskazane, ponieważ przyczyniają się do pojawienia się objawów charakterystycznych dla ADHD. Dodatkowo często te barwniki wywołują wysypki na skórze, napady astmy, a także powodują silne bóle głowy.

Co to jest Thyrolin?

Glutaminian sodu E621

Jest to często używany przez producentów wzmacniacz smaku. Często można go spotkać jako dodatek do przypraw, zup i konserwowych mięs. Wiele osób może kojarzyć glutaminian sodu z reklam i programów telewizyjnych, gdzie ten składnik jest oceniany negatywnie. Powszechnie uważa się, że ten składnik jest odpowiedzialny za tak zwany syndrom chińskiej restauracji. Jego spożywanie może więc przyczynić się do pojawienia się nieprzyjemnych objawów, takich jak kołatanie serca, nadmierna potliwość, zawroty głowy i zaczerwienienie skóry. Do tych dolegliwości przyczynia się jedzenie przetworzonych potraw, które zawierają w sobie glutaminian sodu i nie mają one nic wspólnego ze zdrowymi i naturalnymi produktami spożywczymi. Trzeba jednak wiedzieć, że to jak zareaguje organizm na określone dawki glutaminianu sodu, jest kwestią indywidualną.

Dowiedz się jakie mogą być problemy z tarczycą?

Tłuszcze trans

To jedyna sztuczna forma nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taka konfiguracja tłuszczy występuje naturalnie jedynie w mleku i maśle. Te tłuszcze nie stwarzają większego zagrożenia dla zdrowia. Prawdziwym problemem są nasycone kwasy tłuszczowe trans, które wytwarzane są w procesie utwardzania tłuszczy roślinnych. Niestety nie pojawił się jeszcze nakaz u polskich producentów o informowaniu, czy takie tłuszcze znajdują się w składzie. Jednak obecnie znajdują się one w większości produktów. W największych ilościach są one obecne w:

• Chipsach,
• Batonach,
• Ciastach,
• Margarynach.

Według specjalistów są one cichymi zabójcami. Ich spożywanie w dużych ilościach prowadzić może do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Warto pamiętać, że są one wykorzystywane przy tworzeniu fast foodów, czyli jedzeniu, które nie daje nam żadnych korzyści odżywczych.

Poznaj opinie o Thyrolin

Konserwy w jedzeniu

Konserwy to składniki, które bardzo często stosuje się w produktach spożywczych. Ich zadaniem jest głównie przedłużenie trwałości produktu. To właśnie one sprawiają, że niektóre produkty, które kupujemy mogą stać nawet kilka miesięcy i nie dojdzie do ich popsucia. W produktach spożywczych konserwy oznaczane są jako E200 i E23. Nie ma większych obaw co do ich stosowania, ponieważ w większości przypadków nie wpływają one na zdrowie. Jednak w za dużych dawkach mogą powodować skutki uboczne, takie jak alergie pokarmowe, czy zaburzenia pracy jelit.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =